Program


Filmvetítés - Világjáró Sorozat II. - Észak-Erdély, Bukovina, Moldova, Partium

Filmvetítés - Világjáró Sorozat II. - Észak-Erdély, Bukovina, Moldova, Partium

2019. február 25-én egy új sorozattal bővül az UP Újpesti Rendezvénytér programkínálata.
A Világjáró sorozat gazdája Németh György, aki igazi újpesti lokálpatrióta, akinek még a nagypapája is – aki festőművész volt – Újpesten született és élt.
 több

Németh György szenvedélyes utazó. Kalandos utazásai során igyekszik megragadni a különleges élmények pillanatait, amiket aztán sajátos módon a számítástechnika eszközeivel úti filmekké szerkeszt. Már 60 felé közelít az egyórás úti filmjeinek száma, melyekben látleletet kaphatunk az adott ország
kulturális, történelmi, földrajzi és etnikai ismereteiről.

Az egyórás videófilm Észak-Erdély különböző történelmi régióit mutatja be. Utunk során a Maros folyó szép völgyét elhagyva átkelünk a Kárpátokon, miközben a Gyilkos-tó és a Békás-szoros lenyűgöző látványában
gyönyörködhetünk. Megcsodáljuk Bukovina hangulatos falvait és híres kolostorait. Ellátogatunk Moldvába, ahol ízelítőt kapunk a magyar nyelvterületről már a nyelvújítás előtt kiszakadt moldvai csángó magyarok kultúrájából és archaikus nyelvéből. A Borgói- hágón keresztül, térünk vissza Erdélybe, ahol meglátogatjuk az ódon hangulatú szász várost, Besztercét. Dés érintésével Máramaros megye székhelyére Nagybányára érkezünk. Innen utunk Koltóra vezet. Itt található a Teleki-kastély, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mézesheteit töltötte 1847-ben. Ellátogatunk a Mára folyó völgyébe, Szatmárnémetibe, Nagykárolyra, Kaplonyra, és sok más csodálatos helyre.
Tartsanak velünk erre a csodálatos és felemelő utazásra! A filmet rövid bevezető és alkalomhoz illő gitárzene előzi meg.

Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel Erdély történelme, kultúrája és az ott élők élete.

Ajánló


Tom Waits zseniális számai, zenéje, őrülete a világ egyik legkitűnőbb soul-blues énekesével, Ian…